Gjermania për ‘parlamentin gjithëserb’: Kjo është shqetësuese, ne nuk e mbështesim

12.06.2024

Ministrja gjermane e Punëve të Jashtme Annalena Baerbock e ka vlerësuar si shqetësuese “kuvendin gjithëserb” të mbajtur fundjavën e kaluar në Beograd, është bërë e ditur nga zyra e anëtarit boshnjak të Presidencës së BeH-së, Denis Beqiroviq, i cili ka biseduar me të në Berlin.

Gjermania për ‘parlamentin gjithëserb’: Kjo është shqetësuese, ne nuk e mbështesim Foto: Ilustrim

“Ministri Baerbock tha se mbledhja në Beograd më 8 qershor është shqetësuese dhe se një aktivitet i tillë nuk ka mbështetjen e Gjermanisë dhe Perëndimit”, thuhet në komunikatë.

Në Parlamentin Gjithëserb, ku morën pjesë përfaqësues të Serbisë dhe zyrtarë serbë nga entiteti boshnjak-hercegovinas Republika Srpska dhe Kosova, u thirr për të ruajtur ‘qëllimet jetike kombëtare dhe lirinë’.

“Kërcënimet ndaj sovranitetit të Bosnjës dhe Hercegovinës janë plotësisht të papranueshme për Gjermaninë dhe Perëndimin”

U theksua pandashmëria e Kosovës nga Serbia dhe respektimi i Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit për Bosnjë-Hercegovinën dhe u dënua çdo shkelje e saj.

Lideri i Republika Srpska Milorad Dodik përsëriti iniciativën për shkëputjen e entitetit nga Bosnja dhe Hercegovina.

Sipas një deklarate nga zyra e Beqiroviqit, ministri gjerman konfirmoi mbështetjen e Gjermanisë për Bosnjë dhe Hercegovinën në rrugën drejt anëtarësimit të plotë në BE dhe NATO.

“Kërcënimet ndaj pavarësisë, sovranitetit dhe integritetit territorial të Bosnjë-Hercegovinës janë plotësisht të papranueshme për Gjermaninë dhe Perëndimin,” sipas një njoftimi për shtyp nga zyra e Kryetarit të Presidencës së BiH, Denis Beqiroviç, i cili është gjithashtu një anëtar boshnjak i udhëheqja e shtetit.

Gjatë takimit në Berlin, ai vuri në dukje rrezikun e “ndërhyrjes së paautorizuar të Serbisë në punët e brendshme të shtetit sovran të Bosnjë-Hercegovinës”.

“Mbajtja e ‘kuvendit gjithë-serb’ të Serbisë dhe entitetit Republika Srpska është sulmi më serioz ndaj Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit që nga viti 1995 e deri më sot. Mbajtja e këtij kuvendi është një sulm ndaj ligjit ndërkombëtar dhe vlerave themelore mbi të cilat evropianët Bashkimi pushon”, tha Beqiroviq.