Gjermania do të nisë një fushatë për informimin e të huajve për ligjin e ri të shtetësisë

16.05.2024

Kur ligji i ri i shtetësisë gjermane të hyjë në fuqi në qershor 2024, një faqe interneti dhe një fushatë informuese mbarëkombëtare do të hapet krahas tij për t’u treguar njerëzve se si – dhe pse – të aplikojnë për shtetësi. Sipas një raporti në të përditshmen gjermane Bild, fushata reklamuese do të nisë në […]

Gjermania do të nisë një fushatë për informimin e të huajve për ligjin e ri të shtetësisë Foto: Ilustrim

Kur ligji i ri i shtetësisë gjermane të hyjë në fuqi në qershor 2024, një faqe interneti dhe një fushatë informuese mbarëkombëtare do të hapet krahas tij për t’u treguar njerëzve se si – dhe pse – të aplikojnë për shtetësi.

Sipas një raporti në të përditshmen gjermane Bild, fushata reklamuese do të nisë në të njëjtën datë kur rregullat e reja hyjnë në fuqi – ka shumë të ngjarë në 27 qershor – duke u dhënë të huajve udhëzime për aplikimet e tyre.

Kjo u konfirmua nga Ministria e Brendshme të enjten në përgjigje të një hetimi nga The Local.

Bild i referohet në raportin e tij një letre të shkruar nga Reem Alabali-Radovan (SPD), Komisioneri Federal për Integrimin, drejtuar ministrave në koalicionin qeverisës të semaforëve. 

Në të, Alabi-Radovan shkruan se fushata do të informojë aplikantët e mundshëm “për kërkesat dhe procedurat për natyralizim” në mënyrë që të përshpejtojë punën e autoriteteve lokale. Sipas Bild, ky informacion do të jetë i disponueshëm si në gjermanisht ashtu edhe në anglisht. 

Përveç pamfleteve, do të ketë edhe një faqe interneti ku aplikantët mund të gjejnë informacione përkatëse për ligjin e ri dhe video shpjeguese, shkruan Alabi-Radovan.

Qeveria gjithashtu do të përdorë rrjetet sociale si X (ish Twitter) dhe Facebook për t’iu përgjigjur pyetjeve të të huajve dhe do të shfaqë histori nga aplikantët e suksesshëm në fushatat e tyre reklamuese. 

Aktualisht, ka shumë grupe në rrjetet sociale ku të huajt mund të bëjnë pyetje mbi procesin e nënshtetësisë dhe të ndajnë përvojat e tyre.

Megjithatë, shumica dërrmuese e tyre drejtohen nga burime jozyrtare.

Një fluks aplikimesh

Me koalicionin qeverisës që planifikon të lehtësojë shumë nga rregullat e tij për natyralizim në 27 qershor, autoritetet pritet një valë e madhe aplikimesh nga të huajt në vend. 

Së bashku me uljen e kërkesave të zakonshme të qëndrimit nga tetë në pesë vjet, do të hiqet një ndalim i mëparshëm për shtetësinë e dyfishtë për qytetarët jo-BE, duke i lejuar aplikantët të mbajnë pasaportat e tyre ekzistuese pas natyralizimit. 

Do të ketë gjithashtu gërmime të dizajnuara për ta bërë më të lehtë natyralizimin e anëtarëve të brezit turq të punëtorëve mysafirë, për shembull duke hequr nevojën për teste formale gjuhësore për këtë grup. 

Në mars, kreu i Landesamt für Einwanderung (LEA) të Berlinit, Engelhard Mazanke, iu referua fushatës së ardhshme reklamuese të qeverisë dhe tha se ai priste që deri në 80,000 njerëz të dorëzonin një aplikim këtë vit kur ligji i ri të hyjë në fuqi.

Megjithatë, ky është një vlerësim konservativ: sipas LEA, rreth 330,000 njerëz në Berlin do të kishin të drejtë të aplikonin pas hyrjes në fuqi të ligjit të ri. 

Megjithëse Berlini është një rast ekstrem, banorët në shumë pjesë të tjera të vendit si Hamburgu dhe North-Rhine Westphalia tashmë presin më shumë se një vit që aplikantët e tyre për shtetësi të trajtohen.

Kjo ka ngjallur shqetësim tek të huajt se ligji i ri mund të përkeqësojë kohët e gjata të pritjes dhe ngarkesat e mëdha të mbetura.