Gjermani, puna në distancë, cilat janë rregullat?

08.02.2024

Në ditët e sotme, më shumë njerëz se kurrë gëzojnë aranzhimet e punës në distancë që i lejojnë ata të zhvendosen kudo në botë. Nëse jeni një nomad dixhital që kërkon të udhëtoni ose të jetoni në Gjermani, ja çfarë duhet të dini.

Gjermani, puna në distancë, cilat janë rregullat? Foto: Ilustrim

Në vazhdën e pandemisë Covid, puna në distancë është bërë normale e re. Për shumë njerëz, zyra tradicionale tani është uzurpuar nga aranzhimet fleksibël të punës që përfshijnë ditë pune nga shtëpia ose në një hapësirë ​​pune. 

Megjithatë, duke parë më nga afër, do të shihni se koncepti i punës fleksibël dhe në distancë nuk është në të vërtetë asgjë e re. Shumë kohë përpara pandemisë, legjionet e përkthyesve të pavarur dhe punëtorëve të largët ishin pambuk për faktin se gjithçka që u duhej vërtet për të kryer punët e tyre ishte një lidhje interneti dhe një laptop – dhe se udhëtimi nëpër botë nuk ishte diçka që duhej rezervuar për të. pushime.

Ky brez punonjësish në distancë janë bërë të njohur si nomadë dixhitalë dhe shumë prej tyre po shkojnë në Gjermani. 

A është Gjermania një vend i mirë për të qenë një nomad dixhital?

Sipas Tara Burgess, një udhëtare me kohë të plotë, e cila ka shkruar gjerësisht për të qenit një nomad dixhital në Gjermani , Gjermania ka atraksione të shumta për nomadët dixhitalë. 

Transporti publik është i mirë, ka shumë qytete interesante për të zgjedhur dhe kostoja e jetesës është më e lirë se sa mund të prisni për një nga fuqitë kryesore ekonomike të Evropës. 

Megjithëse interneti ende nuk është kapur plotësisht me botën moderne , në përgjithësi do të jeni në gjendje të gjeni kafene dhe hapësira pune me lidhje krejtësisht të besueshme që do t’ju mundësojnë të bëni shumicën e llojeve të punës në distancë. Dhe në qytetet miqësore me emigrantët si Berlini, shumica e njerëzve flasin shumë mirë anglisht. 

A kam nevojë për vizë?

Gjithçka varet nga sa kohë keni ndërmend të qëndroni dhe çfarë të drejtash qëndrimi keni tashmë në Gjermani. Nëse jeni me fat që të keni nënshtetësi në një vend tjetër të BE-së si Franca ose Portugalia, do të keni automatikisht të drejtën të jetoni dhe të punoni në Gjermani pa aplikuar më parë për asnjë lloj leje qëndrimi.

Megjithatë, mbani në mend se do t’ju duhet të regjistroheni në një adresë gjermane nëse planifikoni të qëndroni për më shumë se tre muaj – dhe ky Anmeldung (regjistrim) është gjithashtu një parakusht për të krijuar gjëra të tilla si një llogari bankare gjermane. 

Një burrë punon në laptopin e tij në një kafene në Berlin. Foto: foto alliance/dpa | Arne Immanuel Bänsch

Me qytetarët e vendeve jo anëtare të BE-së ose të ashtuquajturave “të treta”, gjërat bëhen pak më të ndërlikuara. Shumë vende të tjera si Australia, Kanadaja, Japonia – dhe tani Mbretëria e Bashkuar pas Brexit – kanë marrëveshje me BE-në që lejojnë qytetarët e tyre të kalojnë deri në 90 ditë në zonën Shengen pa pasur nevojë për vizë. Për nomadët dixhitalë që duan të ndryshojnë vendndodhjen rregullisht, kjo 90 ditë ka të ngjarë të jetë më se e mjaftueshme për të shijuar jetesën në Gjermani përpara se të kalojnë në vendndodhjen e tyre të ardhshme.

Për njerëzit nga vendet pa këto marrëveshje reciproke, të cilët dëshirojnë të qëndrojnë në Gjermani vetëm për një kohë të shkurtër, një vizë turistike Shengen ose një vizë biznesi do t’ju lejojë gjithashtu të qëndroni deri në 90 ditë. Sidoqoftë, asnjë nga opsionet e mësipërme nuk ju lejon teknikisht të punoni ndërsa jetoni këtu.

Sigurisht, është tepër e vështirë të kontrollosh nëse dikush po punon me laptopin e tij ndërsa është në vend, kështu që shumë nomadë dixhitalë rrëshqasin nën radar, por nëse doni të mbani gjithçka mbi tabelën, sigurimi i një vize është alternativa më e mirë. 

A ka Gjermania vizë ‘nomade dixhitale’? 

Duke iu përshtatur botës në ndryshim të punës, një sërë vendesh – përfshirë Estoninë dhe Spanjën – kanë prezantuar së fundmi viza speciale që synojnë tërheqjen e nomadëve dixhitalë. Këto viza janë krijuar për ta bërë të lehtë jetesën në vend gjatë kryerjes së punës për klientët e huaj, siç bëjnë shumë profesionistë të pavarur që duan të lëvizin. 

Për fat të keq, Gjermania nuk e ka përshtatur sistemin e saj të imigracionit për këtë brez të ri punëtorësh në një masë të tillë. Për momentin, nuk ka një vizë nomade specifike dixhitale për këtë lloj punonjësi në distancë – megjithëse kjo nuk do të thotë se nuk ka opsione.