Gjermani, aplikimet për pasaporta gjermane me ‘vonesa të rënda’ gjatë verës

10.07.2024

Shoqata Gjermane e Qyteteve ka paralajmëruar se aplikimi për një pasaportë të re mund të zgjasë deri në tetë javë gjatë periudhës së verës.

Gjermani, aplikimet për pasaporta gjermane me ‘vonesa të rënda’ gjatë verës Foto: Ilustrim

Ndërsa njerëzit po përgatiten për pushimet e tyre verore, autoritetet po japin alarmin për problemet e furnizimit që po shkaktojnë vonesa të mëdha në kohën e përpunimit të dokumenteve të udhëtimit.

Sipas Helmut Dedy, i cili kryeson Shoqatën e Qyteteve dhe Qyteteve, aktualisht po duhen deri në tetë javë për të përpunuar aplikimet për pasaporta në Gjermani, falë problemeve të furnizimit në printerët federalë. 

Dedy i tha RND se njerëzit ishin “të ngritur në krahë” në zyrat e pasaportave dhe ID-së bashkiake për shkak të vonesave të papritura. 

“Aktualisht, dorëzimi i pasaportës mund të zgjasë deri në tetë javë, krahasuar me periudhën e zakonshme dyjavore,” shpjegoi ai.

Në përgjigje të një pyetjeje nga PDSH, Ministria e Brendshme shpjegoi se vonesat ishin pjesërisht për shkak të volumit jashtëzakonisht të lartë të aplikantëve. 

Për shkak të kufizimeve të udhëtimit të vendosura gjatë pandemisë Covid-19, shumica e qytetarëve mund të kalonin me një kartë identiteti për të udhëtuar brenda Shengenit dhe jo me një pasaportë për udhëtime ndërkombëtare, thanë ata.

Megjithatë, aplikimet për pasaporta u rritën gjithashtu në fillim të vitit 2024, potencialisht për shkak të numrit të lartë të personave që natyralizohen si shtetas gjermanë. 

Për të shpejtuar aplikimet në kohë për udhëtime jashtë vendit, shumë njerëz kanë zgjedhur të riaplikojnë me përpunim ekspres, edhe pse kjo nënkupton shpenzime shtesë mbi koston e aplikimit të tyre origjinal për pasaportë, tha Dedy për DPA.

Ai vlerëson se kostoja e kombinuar e një pasaporte të re dhe përpunimi ekspres tejkalon 100 €, duke e çuar shpenzimin total në rreth 170 €.

Dedy sugjeroi që punëtorët në vijën e parë të shërbimeve të pasaportave të përballen me zhgënjim të keqdrejtuar: “Çështja e furnizimit e ka origjinën nga Zyra Federale e Shtypshkronjës, megjithatë punonjësit e bashkisë janë ata që marrin kritika të kuptueshme nga aplikantët.”