Austri, konfiskohen 52 kilogramë tartufë nga Kosova me destinacion Sllovakinë

02.06.2024

Në aeroportin e Vjenës në Schwechat, dogana së fundmi ka konfiskuar dy pako që përmbanin gjithsej 52 kilogramë tartuf. 

Austri, konfiskohen 52 kilogramë tartufë nga Kosova me destinacion Sllovakinë Foto: Ilustrim

Zinxhiri i ftohtë me sa duket u këput gjatë dërgesës, prandaj kërpudhat fisnike – me erë drithi, luleshtrydhe dhe çokollatë – nuk ishin më të përshtatshme si ushqim. Po ashtu, mungonin edhe dokumentet për import, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Financave të enjten. Tartufi, të cilët nuk ishin më të ngrënshëm, u konfiskuan nga dogana dhe u asgjësuan.

Dy kutitë nga Kosova me destinacion Sllovakinë janë ekzaminuar më hollësisht gjatë një kontrolli të posaçëm. Kutitë lëshonin atë erën e veçantë, të habitshme dhe doganierët zbuluan brenda 52 kilogramë tartuf. Në total ata kapnin vlerën e mallit rreth 6500 euro, transmeton SuharekaOnline.

Zyrtarët u konsultuan me veterinerin kufitar, i cili konfirmoi se tartufi nuk ishte i regjistruar në Sistemin e Kontrollit të Tregtisë dhe Ekspertëve të BE-së (TRACES). Si rrjedhim mungonte dokumenti i kërkuar i hyrjes së përbashkët shëndetësore (GGED), me të cilin duhet të deklarohen për kontroll importi ngarkesat e kafshëve të gjalla, ushqimet dhe mallrat me origjinë shtazore dhe joshtazore.

“Policët tanë doganorë luajnë një rol vendimtar në mbrojtjen e shëndetit dhe sigurisë publike. Vetëm mallrat që deklarohen dhe plotësojnë standardet e BE-së lejohen të hyjnë në tregun e Evropës,” theksoi Ministri i Financave Magnus Brunner (ÖVP).