Austri, cilat janë rregullat për shtetasit me dy shtetësi që udhëtojnë

19.02.2024

Njerëzit që kanë më shumë se një shtetësi shpesh mbajnë pasaporta të shumta – pra, cilat janë rregullat për kalimin e kufijve dhe cilën pasaportë duhet të tregoni?

Austri, cilat janë rregullat për shtetasit me dy shtetësi që udhëtojnë Foto: Ilustrim

Për shumë lexues të The Local, fitimi i nënshtetësisë së vendit ku jetojnë i ndihmon ata të ndihen më të qetë – por ka edhe përfitime udhëtimi, duke përfshirë shmangien e radhës së gjatë ‘jo BE’ kur kthehen në zonën Shengen.

Megjithëse Austria në përgjithësi kufizon shtetësinë e dyfishtë, ka përjashtime. Ata që kanë lindur me shtetësi austriake dhe një shtetësi tjetër lejohen të mbajnë të dyja pasaportat, për shembull.

Por kur udhëtoni mund të ketë probleme – thënë thjesht, cilën pasaportë duhet të përdorni? Dhe a duhet t’i mbani të dyja me vete?

Shtetësia e dyfishtë

Njerëzit shpesh supozojnë – jo pa arsye – se pasaportat e dyfishta janë disi ‘të lidhura’, kështu që për shembull kur ju skanoni pasaportën tuaj amerikane, sistemi e di se ju jeni gjithashtu një shtetas austriak.

Megjithatë, nuk është kështu, dhe mënyra se si do të trajtoheni në kufi varet nga pasaporta që tregoni, jo nga pasaportat e tjera që mund të zotëroni.

Kjo do të thotë se çështja se cilën pasaportë tregoni në kufi është e rëndësishme.

Për shembull, gazetari i Financial Times, Chris Giles, shkroi në Twitter se Forcat Kufitare të Mbretërisë së Bashkuar ‘arrestuan’ vajzën e tij me shtetësi të dyfishtë ndërsa ajo po udhëtonte nga Franca në MB me pasaportën e saj gjermane dhe jo me atë britanike. 

Ai vazhdoi duke thënë se rojet kufitare të Mbretërisë së Bashkuar liruan vajzën e tij. Sipas Giles, personeli kufitar tha se ajo duhet të kishte të dyja pasaportat me vete “dhe pyeti pse po udhëtonte me atë gjermane”.

Po kështu, The Local ka dëgjuar histori të shtetasve amerikanë që refuzuan hipjen kur fluturonin nga BE-ja në SHBA, sepse ata nuk kishin plotësuar vizën e nevojshme ESTA (që kërkohet për turistët evropianë në SHBA) kur udhëtonin në SHBA me pasaportën e tyre të BE-së.

Shkurtimisht – nëse tregoni një pasaportë austriake, do të trajtoheni si austriak, jo si austriak-amerikan, austro-indian ose austro-britanikë, e kështu me radhë.

Pra, cilën pasaportë duhet të tregoni?

Gjëja e parë që duhet të dini është se nuk ka rregulla universale për të udhëtuar me më shumë se një pasaportë. 

Megjithatë, sipas ligjit austriak, nëse keni një pasaportë austriake, duhet ta tregoni atë kur të hyni në vend – edhe nëse jeni shtetas i dyfishtë. 

Një gjë për t’u theksuar është se ia vlen të përdorni pasaportën që është më e përshtatshme për destinacionin tuaj kur udhëtoni atje. Çdo vend ka grupin e vet të rregullave të imigracionit dhe vizave që do t’ju duhet t’i hulumtoni nga afër. 

Mund të ndodhë që një pasaportë të jetë më e përshtatshme për udhëtimin tuaj – dhe mund të jeni në gjendje të shmangni kërkesat për viza, si dhe të përfitoni nga radhët më të shkurtra në kufi. Së pari, shumë vende në përgjithësi kërkojnë që shtetasit e atij vendi të hyjnë në atë pasaportë.

Një pasaportë e BE-së – austriake ose tjetër – ju jep të drejtat e Lirisë së Lëvizjes. Përveç kësaj, një pasaportë austriake do t’ju lejojë të udhëtoni në Brazil pa vizë, për shembull, ndërsa mbajtësit e pasaportave kanadeze kanë nevojë për vizë për të vizituar Brazilin. Në këtë shembull, ka më shumë kuptim që një austriako-kanadez të udhëtojë në Brazil me pasaportën e tij austriake.

Megjithatë, qytetarët austriakë kanë nevojë për një ESTA për të vizituar SHBA-në, ndërsa kanadezët jo. Kështu që mund të jetë më mirë që i njëjti austriako-kanadez të udhëtojë në SHBA si një kanadez. 

Këta shembuj tregojnë pse ka kuptim që ju të kontrolloni kërkesat për viza të të dyja kombësive tuaja përpara se të niseni jashtë vendit, për të maksimizuar përfitimin e shtetësisë së dyfishtë gjatë udhëtimit.

Nëse po hyni në Austri me një pasaportë jo të BE-së dhe nuk jeni rezident në vend, pasaporta juaj do të vuloset dhe do të kufizoheni në 90 ditë në çdo 180 (përveç nëse keni vizë). Nëse hyni në Austri me pasaportë të BE-së, atëherë nuk ka kufizime. 

Të njëjtat çështje mund të zbatohen edhe kur udhëtoni në vende jo anëtare të BE-së. Ashtu si në rastin e vajzës së Chris Giles, hyrja në Mbretërinë e Bashkuar me një pasaportë gjermane mund të rezultojë që të ndaloheni dhe t’ju kërkohet të tregoni prova se ku po qëndroni dhe të pyesni nëse keni ndërmend të punoni. Futja në një pasaportë britanike do ta shmangë këtë.

Një zëdhënës i Zyrës së Brendshme të Mbretërisë së Bashkuar tha: “Një individ mund të paraqesë cilëndo pasaportë që dëshiron për të hyrë në MB, megjithatë ata do t’i nënshtrohen kërkesave të hyrjes që lidhen me kombësinë e pasaportës që ata paraqesin”.

SHBA ka rregulla paksa të ndryshme dhe qytetarëve amerikanë – përfshirë shtetasit e dyfishtë – u kërkohet të përdorin pasaportën e tyre amerikane kur hyjnë dhe dalin nga vendi.

Kjo gjithashtu ju jep të drejtën për një radhë më të shkurtër dhe më pak kufizime imigrimi kur hyni në vend.

A duhet të mbaj të dyja pasaportat?

Nuk ka asnjë rregull që ju kërkon të keni të dyja pasaportat, por nuk do të merrni përfitimet që lidhen me secilën pasaportë nëse nuk jeni në gjendje ta tregoni atë. Përsëri, mos supozoni se dy pasaportat janë ‘të lidhura’ ose se zyrtari do ta dijë që ju jeni me dy shtetësi.

Një gjë e rëndësishme për t’u mbajtur mend është se nëse aplikoni për vizë dhe regjistroni detajet e pasaportës tuaj, e njëjta pasaportë duhet të përdoret për të hyrë në vend. 

Mund të ketë gjithashtu kuptim të udhëtoni me të dyja pasaportat, për çdo rast. 

Në përgjithësi, është më mirë të përdorni të njëjtën pasaportë me të cilën keni hyrë në një vend për t’u larguar.

Rregullat dhe sistemet janë të ndryshme në varësi të vendit. Por shumë vende kërkojnë që njerëzit të tregojnë pasaportën e tyre kur largohen – dhe ata ose do të vulosin ose skanojnë pasaportën – kjo është mënyra se si autoritetet e dinë se një vizitor i huaj nuk e ka kaluar kohën e tij në vend. 

Kështu, për shembull, nëse pasaporta juaj kontrollohet ndërsa largoheni nga MB, duhet të tregoni atë me të cilën keni mbërritur, vetëm për t’u siguruar që ka një regjistrim të mbërritjes dhe largimit tuaj.

Megjithatë, kur hyni në zonën e BE-së ose Shengenit, mund të tregoni pasaportën tuaj të BE-së për të maksimizuar përfitimet e udhëtimit nga liria e lëvizjes.

Nëse hyni në BE me një pasaportë jo të BE-së, pasaporta juaj ka të ngjarë të jetë e vulosur sipas rregullit 90-ditor – me kusht që të mos mund të provoni se jeni gjithashtu banor i atij vendi. Nëse jeni shtetas i një vendi të BE-së, në fakt nuk jeni i kufizuar në 90 ditë dhe mund të provoni të drejtën tuaj për të qëndruar duke treguar pasaportën tuaj të BE-së. 

Sidoqoftë, mund të përballeni me pyetje kur largoheni nga vendi nëse pasaporta juaj ka një vulë 90-ditore në të.